Hallo allemaal,

Welkom op onze weblog!

Wij zijn een groepje studenten van hogeschool INholland. Ons groepje bestaat uit Daniel, Kara, Marisa, Sharmaine, Saar en Maartje.

Onze opdracht was het analyseren van trends, concepten en conceptlanceringen, en het leek ons leuk om dit alles in een weblog te verwerken.

Het resultaat ziet u hier voor u.

We vonden het een zeer interessante opdracht om te doen en hebben er veel van geleerd.

Veel plezier met het lezen van onze weblog.

Reacties en tips zijn altijd welkom.

Groetjes

Het B-right team!



vrijdag 10 september 2010

Kara: Trendwatcher

Trendwatcher
Een van de grote namen van Nederlandse trendwachters is Adjiedj Bakas. Bakas is geboren in Suriname in 1963 en verhuisde op 20 jarige leeftijd naar Nederland om te werken en wonen.
Zijn visie is dat de mensheid vooruit blijft streven. Bakas blijft optimistisch en ziet crisis als een manier om inovatie aan te wakkeren. Wat sneller kan is prachtig, zo hou je tijd en aandacht over voor andere bezigheden.
Bakas is goed in het vroegtijdig herkennen van trends in de maatschappij. Hij heeft lezigen over verschillende themas, allemaal gericht op de toekomst. Hij licht trends toe die interessant zullen zijn voor volgers in bepaalde branches. [1]
Bakas' werkwijze om mensen te bereiken gaat voornamelijk via lezingen en de boeken die hij uitbrengt [2]. Een aantal voorbeelden: 'Beyond the crisis', 'the Future of faith' en 'Megatrends van Nederland'.
 In Nederland is hij een van de meest invloedrijke trendwatchers. Een trend die ik opvallend vind die Bakas noemt is dat de samenleving in steden verandert; het wordt een saladesamenleving. Dit houd in dat mensen een steeds duidelijker eigen smaak hebben en dat mensen uit verschillende stylgroepen elkaar opzoeken. Men zoekt nu soortgenoten en ‘vermijd’ de anderen. [3]
Bakas werkt naar mijn menig van boven aan de piramide naar beneden en dan weer terug zodat hij inzicht krijgt over de hele trend die aan de gang is.

Voorbeeld: op straat zijn veranderingen zichtbaar; meer mensen met technische snufjes als mobieltjes. Sommige mensen vind het prachitg en willen de nieuwste en snelste. Anderen zijn er allemaal tegen, vinden het niet belangrijk en gaan niet zo mee met de nieuwste mobieltjes. De laatste groep vind het allemaal wel goed en leuk maar gaan er niet gelijk in mee. Die vinden de veranderingen prima, en hebben bijvoorbeeld wel een mobiel maar geen hightec. In dit voorbeeld komen drie groepen in beeld. Onze samenleving bestaat uit deze drie groepen volgens Bakas. Hij noemt dit een samenleving in 3 versnellingen. In de piramide van Roothart kan ik de top de technologische vooruitgang noemen de 2e laag individualisering en de onderste zou de trend globalisering zijn.



[2] http://www.secondsight.nl/person/6906/nl
[3] http://www.youtube.com/watch?v=OIujq1kOqmw (een presentatie gegeven door Bakas)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten